Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval lídrov Arménska a Azerbajdžanu na dohodu o prímerí

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, archívne foto. Foto: TASR/AP

Blinken vyjadril v telefonátoch s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom hlboké znepokojenie.

Washington 13. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyzval lídrov Arménska a Azerbajdžanu, aby sa dohodli na prímerí. Uviedol to hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price po tom, ako na hraniciach medzi týmito susednými krajinami opäť vypukli tvrdé boje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Blinken vyjadril v telefonátoch s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom "hlboké znepokojenie".

Šéf amerického rezortu diplomacie obom predstaviteľom povedal, že Spojené štáty "presadzujú okamžité zastavenie bojov a mierové urovnanie medzi Arménskom a Azerbajdžanom", uviedol Price.

Úsilie Washingtonu o urovnanie sporu medzi týmito krajinami prichádza v čase, keď Moskva vyhlásila, že medzi Jerevenom a Baku sprostredkovala prímerie, píše AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok taktiež vyzval Arménsko a Azerbajdžan na okamžité zmiernenie napätia na vzájomných hraniciach. Uviedol to hovorca OSN Stéphane Dujarric. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Guterres apeloval na obe strany, aby podnikli okamžité kroky na zmiernenie napätia, uplatnili maximálnu zdržanlivosť a vyriešili akékoľvek nevyriešené problémy prostredníctvom dialógu a v rámci existujúcich formátov, povedal Dujarric.