Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval Moskvu na predĺženie obilnej dohody s Ukrajinou

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas rokovania záverečného dňa stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí v Indii vo štvrtok 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken na stretnutí so svojimi rezortnými kolegami zo skupiny G20 v Indii požiadal Moskvu o predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

"Rusko svojvoľne a systematicky spomalilo tempo kontrol a spôsobilo, že lode, ktoré už dnes mohli rozvážať po svete potraviny, stoja v prístavoch," povedal Blinken ostatným ministrom zahraničných vecí.

Podľa šéfa americkej diplomacie je kľúčové, aby "krajiny G20 vyzvali na predĺženie a rozšírenie obilnej dohody, aby sa tak zaistila potravinová bezpečnosť pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva".

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli. Táto dohodla pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Platnosť dohody má vypršať 18. marca.

Pôvodná dohoda bola predĺžená v novembri. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths však upozornil, že jej ďalšie predĺženie môže byť spojené s ťažkosťami.

AFP pripomína, že vlani v júli boli podpísané dve dohody: jedna s umožnila vývoz ukrajinského obilia a druhá mala uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje výrobky – západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

Podľa Blinkena však "Rusko vyváža viac potravín a obilia ako pred inváziou a úroveň jeho exportu hnojív je rovnaká, ako vlani vo februári".

Na stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí sa zúčastňuje aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, Blinken však v stredu vyhlásil, že sa s ním neplánuje stretnúť.