Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Blinken vyzval na zmiernenie napätia v konflikte s Palestínou

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rozpráva počas konferencie amerických starostov vo Washingtone 18. januára 2023. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie zo strany USA "rázne odsúdil" všetkých, ktorí tieto skutky a ďalšie teroristické činy oslavujú, a dodal, že pomsta voči ďalším nevinným osobám nie je odpoveď.

Jeruzalem 30. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyzval Izrael a Palestínčanov na zmiernenie napätia po nedávnych útokoch v Predjordánsku, pri ktorých prišlo o život viacero ľudí. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Blinken v pondelok pricestoval na návštevu Izraela. Po prílete na medzinárodné letisko Bena Guriona pri Tel Avive povedal, že prišiel v "kľúčovom momente", a odsúdil palestínske útoky zamerané voči izraelským civilistom. Takisto žiadal zdržanlivosť pri reakciách a povedal, že všetky civilné obete sú odsúdeniahodné.

"Vziať život teroristickým útokom je vždy ohavný zločin, no cieliť na ľudí pred miestom, kde sa schádzajú na bohoslužby, je obzvlášť desivé," vyhlásil Blinken. Reagoval na piatkový (27. januára) útok pred synagógou v Jeruzaleme, pri ktorom prišlo o život sedem ľudí.

Šéf americkej diplomacie zo strany USA "rázne odsúdil" všetkých, ktorí tieto skutky a ďalšie teroristické činy oslavujú, a dodal, že pomsta voči ďalším nevinným osobám nie je odpoveď.

Krviprelievanie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi znepokojilo vládu amerického prezidenta Joe Bidena, ktorá sa usiluje nájsť spoločné východisko s novou pravicovou vládou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, píše AP. Blinkenova návšteva Izraela je súčasťou úsilia administratívy USA o rýchle nadviazanie kontaktu so staronovým izraelským premiérom Netanjahuom, dodáva AFP.

AFP pripomenula, že situácia v Izraeli a na palestínskych územiach je momentálne veľmi napätá. Deň pred piatkovým útokom si razia izraelských bezpečnostných zložiek na okupovanom západnom brehu Jordánu vyžiadala desať palestínskych obetí. Izrael uviedol, že sa zameriava na militantov skupiny Islamský džihád.