Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Blinken zablahoželal Slovensku ku Dňu ústavy

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, archívne foto. Foto: TASR/AP

Slovensku ku Dňu Ústavy SR zablahoželal aj minister zahraničných vecí Severného Macedónska Bujar Osmani.

Washington 1. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zablahoželal v stredu obyvateľom Slovenska k 29. výročiu Dňa Ústavy SR. Jeho vyhlásenie zverejnili na svojich oficiálnych webstránkach americké ministerstvo zahraničných vecí aj veľvyslanectvo USA na Slovensku.

"V mene Spojených štátov amerických želám obyvateľom Slovenskej republiky všetko najlepšie pri príležitosti osláv 29. výročia vášho Dňa Ústavy," uviedol Blinken.

Ďalej vyhlásil, že "nie dlho po tom", ako Slovensko ratifikovalo svoju ústavu, nadviazalo s USA diplomatické styky, pričom obe krajiny potvrdili svoj "spoločný záväzok k demokracii, slobode, právnemu štátu a ľudským právam". Slovensko sa pritom od konca studenej vojny podľa Blinkena "pevne ukotvilo v rodine demokratických národov".

"Sme hrdí na podporu, ktorú sme Slovensku ponúkli v kritických momentoch jeho histórie. Naše národy majú úzke osobné a ekonomické väzby. V USA žije takmer milión ľudí slovenského pôvodu a na Slovensku v súčasnosti pôsobí viac ako 100 amerických spoločností, čo obom národom prináša ekonomický rast a prosperitu. Slovensko je aj naďalej oddaným spojencom NATO a obhajcom stability a bezpečnosti v regióne," uviedol ďalej šéf americkej diplomacie.

Dodal, že USA sa tešia na ďalšie rozvíjanie silného bilaterálneho vzťahu so Slovenskom.

Slovensku ku Dňu Ústavy SR zablahoželal aj minister zahraničných vecí Severného Macedónska Bujar Osmani. Svoje blahoželanie na Twitteri adresoval slovenskému rezortnému kolegovi Ivanovi Korčokovi. "Štastné 29. výročie Dňa Ústavy Slovenskej republiky kolegovi Ivanovi Korčokovi, želám šťastný a radostný sviatok," napísal.