Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Blokáda Suezského prieplavu skončila, loď sa podarilo uvoľniť

Obrovská kontajnerová loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, otočili už na 80 percent "správnym smerom" v pondelok 29. marca 2021. Foto: TASR/AP

Na videozázname, ktorý zverejnila SCA, je vidieť, ako loď sprevádzali remorkéry, ktoré ju pomohli vyslobodiť, pričom každý z nich radostne zatrúbil.

Káhira 29. marca (TASR) - Obrovskú kontajnerovú loď Ever Given, ktorá takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, sa v pondelok podarilo opäť dostať na vodu a smeruje von z kanála. Oznámila to spoločnosť SCA spravujúca Suezský prieplav, informovala agentúra AP.

Na videozázname, ktorý zverejnila SCA, je vidieť, ako loď sprevádzali remorkéry, ktoré ju pomohli vyslobodiť, pričom každý z nich radostne zatrúbil.

Šéf SCA Usáma Rabíja obnovenie lodnej dopravy v Suezskom prieplave oznámil vo vyhlásení krátko po tom, čo weby ukázali, že trasa bola ešte raz diagonálne zablokovaná, píše agentúra AFP.
Na archívnej satelitnej snímke nákladná loď MV Ever Given je uviaznutá v Suezskom prieplave pri egyptskom meste Suez 28. marca 2021.
Foto: TASR/AP

Loď dlhá približne 400 a široká 60 metrov bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Na jej vyslobodenie čakali desiatky lodí na oboch koncoch prieplavu i tých, ktoré už uviazli v systéme kanálov.

Loď s výtlakom 224.000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.