Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bloomberg: Rusko sa pripravovalo na kyberútoky voči Kyjevu už vlani

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Softvéroví výskumníci uviedli, že od začiatku ruskej vojenskej invázie zasiahlo Ukrajinu viac ako 237 kyberútokov, ktoré pochádzali od najmenej šiestich hackerských skupín z Ruska.

Washington 27. apríla (TASR) - Rusko sa začalo pripravovať na kybernetické útoky voči Ukrajine už v apríli minulého roka. V stredu o tom informovala agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na správu zverejnenú tímom výskumníkov z americkej softvérovej spoločnosti Microsoft.

"Niekoľko hackerských skupín si zabezpečilo prístup k ukrajinským organizáciám vrátane obranných, technologických a energetických sietí. Cieľom bolo zhromažďovanie strategických a bojových spravodajských informácií... Zdá sa, že tieto akcie vytvorili základ pre útoky pred a po začatí (ruskej) invázie koncom februára," uviedol Bloomberg, ktorý sa odvolal na zhruba 20-stranovú správu.

Výskumníci softvérovej firmy identifikovali takmer 40 kybernetických útokov, ktoré "natrvalo zničili" počítačové súbory v desiatkach organizácií po celej Ukrajine. Viac ako 40 percent týchto útokov bolo podľa správy namierených voči kritickej infraštruktúre.

Softvéroví výskumníci ďalej uviedli, že od začiatku ruskej vojenskej invázie zasiahlo Ukrajinu viac ako 237 kyberútokov, ktoré pochádzali od najmenej šiestich hackerských skupín z Ruska.

Viceprezident spoločnosti Microsoft pre bezpečnosť zákazníkov Tom Burt varoval, že kybernetické útoky voči Ukrajine budú pravdepodobne pribúdať a že skupiny napojené na Rusko sa môžu zamerať aj na členov Severoatlantickej aliancie (NATO).