Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bojčenko: V Mariupole Rusi chystajú tribunál so zajatými Ukrajincami

Demonštranti, väčšinou príbuzní, sa účastnia na zhromaždení v Kyjeve na podporu vojnových zajatcov z ukrajinského pluku Azov vo štvrtok 4. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Dátum začiatku tribunálu s ukrajinskými vojakmi a militantmi bude stanovený po ukončení rozsiahleho vyšetrovania, povedal najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Kyjev 12. augusta (TASR) - Na okupovaných ukrajinských územiach sa v priebehu augusta zrejme začnú súdne procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami. Prvé procesy sa očakávajú v Mariupole na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta, povedal na piatkovej tlačovej konferencii starosta mesta Vadym Bojčenko. Informuje o tom TASR na základe správy americkej spravodajskej stanice CNN.

"Okupanti pretvárajú budovu filharmónie v Mariupole – túto perlu mesta, kde sa konajú iba slávnostné podujatia – na dejisko súdnych procesov s našimi vojnovými zajatcami a civilistami," vyhlásil Bojčenko.

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky taktiež naznačili, že procesy so zajatcami sa začnú čoskoro.

"Dátum začiatku tribunálu s ukrajinskými vojakmi a militantmi bude stanovený po ukončení rozsiahleho vyšetrovania," povedal pred niekoľkými dňami v ruskej televízii najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

Oznámil tiež, že separatisti posilnili protivzdušnú obranu v oblasti, kde držia zajatcov.

Koncom júla došlo k delostreleckému útoku na väznicu v meste Olenivka v Donbase, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok vojnových zajatcov z Mariupola. Moskva obvinila z útoku Kyjev, ktorý sa údajne pred chystanými tribunálmi snažil umlčať svedkov ukrajinských vojnových zločinov. Generálny štáb ukrajinskej armády reagoval vyhlásením, že väznicu zbombardovali Rusi, aby mohli Ukrajinu následne obviniť z vojnového zločinu a zároveň zakryť mučenie a vraždenie zajatcov.