Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Boje na východe Ukrajiny majú ďalšie obete, Kyjev hovorí o eskalácii

Ukrajinskí vojaci, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z ostreľovania pozícií svojich jednotiek zo strany vládnych síl dnes ukrajinskú armádu obvinilo aj velenie proruských separatistov.

Kyjev 30. mája (TASR) - Životy troch ukrajinských vojakov a ôsmich zranených si za posledných 24 hodín vyžiadali boje vládnych síl s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informoval o tom hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko.

Lysenko uviedol, že v posledných týždňoch sa situácia na východe Ukrajiny vyostrila. Dodal, že nepriateľ používa ťažké zbrane vrátane raketometov Grad. "Prípadov ostreľovania je menej, ale je intenzívnejšie," uviedol Lysenko. "Ak dnešnú situáciu porovnáme s tou pred mesiacom, možno povedať, že ide o eskaláciu konfliktu," potvrdil.

Z ostreľovania pozícií svojich jednotiek zo strany vládnych síl dnes ukrajinskú armádu obvinilo aj velenie proruských separatistov. Ako informovala proseparatistická agentúra DAN, vládne jednotky použili ťažké zbrane. DAN tiež uviedla, že pri ostreľovaní došlo k materiálnym škodám na civilných objektoch, poškodené boli aj budovy v areáloch dvoch baní.

Konflikt medzi armádou a separatistami, ktorí sú podľa Západu a Kyjeva podporovaní Ruskom, si za vyše dva roky svojho trvania vyžiadal viac ako 9000 obetí na životoch a vyše 1,5 milióna presídlencov.