Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Boje o ukrajinské mesto Soledar stále prebiehajú

Ukrajinský vojak sedí v kryte počas bojov s ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Kyjev poprel správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov dobyli Soledar, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas.

Moskva 11. januára (TASR) - Kruté boje o mesto Soledar na východe Ukrajiny stále prebiehajú, oznámila v stredu ruská armáda. Jej oznam odporuje skoršiemu vyhláseniu ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina, že jej bojovníci už mesto ovládli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"V meste bojujú útočné oddiely," napísala regulárna ruská armáda v oznámení. Dodala, že jej jednotky blokujú Soledar zo severných a južných častí mesta a že armádne vzdušné sily útočia na "nepriateľské bašty".

Aj Kremeľ predtým v stredu oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. Moskva to uviedla niekoľko hodín po tom, čo Vagnerova skupina informovala, že dobyla toto mesto blízko strategicky významného Bachmutu. "Neponáhľajme sa tak. Počkajme na oficiálne oznámenia," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev takisto poprel v stredu správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov dobyli Soledar, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas.

"Soledar bol, je a bude ukrajinský," uviedol vo vyhlásení odbor ukrajinskej armády pre strategickú komunikáciu. Napísal tiež, že fotografie zverejnené Vagnerovcami, ktoré podľa ruských médií zachytávajú scény v Soledare, boli urobené inde.

Šéf Vagnerovej skupiny a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Jevgenij Prigožin totiž v utorok večer oznámil, že jeho jednotky úplne ovládli Soledar. Dodal, že ukrajinskí vojaci v centre mesta sú obkľúčení a vagnerovci im dali ultimátum, aby sa v utorok do polnoci vzdali.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla.