Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Boje v Náhornom Karabachu utíchli, tvrdí arménsky premiér

Na archívnej snímke azerbajdžanskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle počas hliadkovania pri azerbajdžanskom meste Aghdam, v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Dúfam, že vojenská eskalácia pokračovať nebude, dodal arménsky premiér Nikol Pašinjan.

Jerevan 20. septembra (TASR) - Boje v Arménmi obývanom, azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach utíchli v stredu po tom, čo arménski separatisti pristúpili na dohodu o prímerí, uviedol arménsky premiér Nikol Pašinjan. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Dúfam, že vojenská eskalácia pokračovať nebude," dodal.

Podľa Pašinjana je v súčasnosti najdôležitejšie zaistiť bezpečnosť Arménov žijúcich v tomto regióne vzhľadom na postup azerbajdžanskej armády. V tejto súvislosti vyzval príslušníkov ruského mierového kontingentu, ktorí sa v regióne nachádzajú, aby týmto obyvateľom zaistili bezpečnosť.

Rusko je tradične považované za ochrancu Arménska, konštatuje DPA. Po poslednom vypuknutí bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom v roku 2020 Rusko prisľúbilo, že pomôže udržať prímerie. Moskva však potrebuje svojich vojakov predovšetkým na vlastnú vojnu proti Ukrajine, Arméni sa tak cítia opustení a vystavení azerbajdžanskej agresii.

Po dohode o prímerí v Náhornom Karabachu súhlasili predstavitelia medzinárodne neuznanej Republiky Arcach, čo je arménsky názov tohto odštiepeneckého regiónu, so stretnutím s azerbajdžanskou stranou v meste Jevlach v Azerbajdžane, uviedla v stredu arménska tlačová agentúra Armenpress.

Azerbajdžan v utorok spustil v Náhornom Karabachu pozemnú "protiteroristickú" vojenskú operáciu, ktorej cieľom malo byť "nastolenie ústavného poriadku". Podľa arménskych zdrojov prišlo počas nej o život viac než 30 ľudí a ďalších 200 utrpelo zranenia.