Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bojovníka Islamského štátu odsúdili v Dánsku na doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž sa prostredníctvom právneho zástupcu voči rozsudku okamžite odvolal.

Kodaň 25. mája (TASR) - Kodanský súd vo štvrtok odsúdil na doživotie muža usvedčeného z vlastizrady, ktorý bojoval v Sýrii na strane militantnej organizácie Islamský štát. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Muž sa prostredníctvom právneho zástupcu voči rozsudku okamžite odvolal. Súd 32-ročného Dána uznal za vinného už začiatkom mája, vynesenie rozsudku s výškou trestu však odročil na neskôr.

Doživotie je v Dánsku najvyšším trestom, aký môžu tamojšie súdy uložiť. Odsúdeného spravidla podmienečne prepustia na slobodu po odpykaní si 16 alebo 17 rokov.

Odsúdený Dán vycestoval v roku 2013 do Turecka a odtiaľ do Sýrie, Pripojil sa tam k rovnakej podskupine Islamského štátu ako jeho strýko, ktorého vlani odsúdili v Dánsku na 14-ročné väzenie.

Teraz odsúdený Dán je od bombového útoku z roku 2017 odkázaný na invalidný vozík. Po tomto útoku ho previezli do Turecka, kde bol v roku 2018 odsúdený na štyri roky a dva mesiace za mrežami. Koncom roka 2019 ho však tamojšie úrady vydali do Dánska.