Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bojujúce strany Etiópie začali v JAR mierové rozhovory

Na snímke vojaci etiópskej vlády, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť tigrajskú regionálnu vládu.

Johannesburg 25. októbra (TASR) - V juhoafrickej metropole Pretória sa v utorok začali mierové rokovania medzi etiópskou vládou a povstalcami zo zväzového štátu Tigraj, ktoré by mohli ukončiť takmer dvojročný vojnový konflikt. V utorok to oznámil Vincent Magwenya, hovorca juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Juhoafrická republika (JAR) hostí mierové rozhovory s cieľom ukončiť konflikt v regióne Tigraj," uviedol Magwenya s tým, že rozhovory budú trvať do 30. októbra.

JAR dúfa, že "rozhovory budú pokračovať konštruktívne a vyústia do úspešného výsledku, ktorý povedie k mieru pre všetkých ľudí našej drahej sesterskej krajiny," dodal hovorca.

Rokovania vedené Africkou úniou (AÚ) sa konajú po tom, ako medzinárodné spoločenstvo vyzvalo na zastavenie násilia v Tigraji.

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť tigrajskú regionálnu vládu. V marci tohto roku bojujúce strany uzavreli prímerie, v auguste sa však boje opäť obnovili.

Boje v Tigraji a nimi vyvolaná humanitárna kríza si už vyžiadali státisíce obetí a ďalšie milióny ľudí museli utiecť zo svojich domovov.