Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

L. BOKROS: Ukrajine treba dať európsku perspektívu

Lajos Bokros Foto: TASR/MTI

Európska únia by mala Ukrajine ponúknuť status kandidátskej krajiny ešte pred uskutočnením štrukturálnych reforiem, myslí si maďarský reformátor Lajos Bokros.

Bratislava 6. júna (TABLET.TV) - Ak sa bude dariť nášmu východnému susedovi, bude sa dariť aj nám. Aj toto odznelo počas konferencie s názvom Ako zvýšiť šance na integráciu Ukrajiny, ktorú zorganizoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Šéf inštitútu Peter Goliaš je presvedčený, že hoci Ukrajina po Majdane v roku 2014 nastúpila na ťažkú cestu reforiem, viaceré z nich sa jej darí napĺňať. „Darí sa liberalizovať ceny energií, darí sa privatizácia, prijali sa veľmi dôležité kroky v boji proti korupcii či v oblasti decentralizácie štátu,“ povedal Goliaš.

Na seminári INEKO vystúpil aj známy maďarský reformátor Lajos Bokros. Niekdajší minister financií pomohol drastickými ekonomickými reformami v polovici 90. rokov odvrátiť bankrot Maďarska. V prípade Ukrajiny je však situácia vzhľadom na prebiehajúcu vojnu vo východnej časti krajiny omnoho zložitejšia ako bola v krajinách Vyšehradskej štvorky pred 15 rokmi. Podľa Bokrosa by Ukrajine najviac pomohla vízia európskej perspektívy. „Som presvedčený, že je v záujme Európskej únie ponúknuť Ukrajine status kandidátskej krajiny ešte predtým, než uskutočnia reformy,“ vyjadril sa Bokros.

Pred Ukrajinou stoja v súčasnosti najväčšie výzvy v podobe boja proti korupcii, reforme súdnictva, prokuratúry a polície. Podľa politologičky ukrajinského pôvodu, väčšina obyvateľov jej rodnej krajiny chce patriť na západ. Priblížila tiež pocity bežných Ukrajincov nad situáciou v krajine. „Masmédiá na Slovensku, ale aj v iných krajinách EÚ pozorne sledujú, čo sa deje na Ukrajine, ale ten záujem ustupuje. Ľudia potom niekedy celkom nerozumejú, že je tam skutočne vojna, ľudia umierajú a ekonomická situácia je nesmierne ťažká. Takže pre Ukrajincov je to obrovská tragédia. A to hovorím o ľuďoch, ktorí nežijú na okupovaných územiach,“ vyjadrila sa Kateryna Yakovenko Bosilkovskiová.

Od Majdanu uplynuli už takmer dva roky. Ukrajinská vláda podporovaná Medzinárodným menovým fondom zrealizovala sériu reforiem vrátane zjednodušenia daňového systému. Podľa INEKO však v dôsledku politických turbulencií zo začiatku roka 2016 hrozí, že sa reformy zastavia. Pokračovanie v reformách je pritom kľúčové pre stabilizáciu a úspešnú integráciu Ukrajiny do Európskej únie. Krajiny V4 by jej pri tomto úsilí mohli pomôcť tým, že odovzdajú Ukrajine skúseností s reformami.