Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morales môže po návrate čeliť obvineniam, tvrdí dočasná prezidentka

Bolívijský exprezident Evo Morales máva počas vystupovania z lietadala na letisku v Mexiku v utorok 12. novembra 2019. Morales pricestoval v utorok letecky z vlasti do Mexika, kde dostane politický azyl. Bolíviu opustil dva dni po svojom odstúpení z úradu. K demisii ho donútili silnejúce protesty Bolívijčanov proti jeho už štvrtému zvoleniu vo voľbách, poznačených podvodmi a manipuláciou. Foto: TASR/AP

Predtým uviedol, že je pripravený vrátiť sa čo najskôr do vlasti, ak ho o to požiada ľud. V Bolívii demonštrovali za jeho návrat tisíce jeho stúpencov.

La Paz 15. novembra (TASR) - Bolívijská dočasná prezidentka Jeanine Áňezová v piatok uviedla, že ak sa exprezident Evo Morales vráti do vlasti, bude čeliť možným obvineniam z volebných podvodov. Morales sa aj napriek rezignácii a úteku do Mexika stále považuje za prezidenta, pripomenula agentúra AP.

"On (Morales) vie, že bude musieť čeliť spravodlivosti. Došlo k volebnému podvodu. V jeho vláde sa objavili mnohé obvinenia z korupcie," povedal Áňezová v La Paze.

Morales, ktorý do Mexika pricestoval v utorok, vo štvrtok povedal, že sa stále považuje za prezidenta, lebo bolívijský zákonodarný zbor nehlasoval o prijatí alebo zamietnutí jeho rezignácie. Povedal, že chce požiadať OSN a prípadne aj pápeža Františka, aby sa ako sprostredkovatelia podieľali na riešení konfliktu v jeho krajine.

Predtým uviedol, že je pripravený vrátiť sa čo najskôr do vlasti, ak ho o to požiada ľud. V Bolívii demonštrovali za jeho návrat tisíce jeho stúpencov. Áňezová vo štvrtok zdôraznila, že Morales už nemôže kandidovať v nových voľbách.

Socialistický líder bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe, ktoré síce bolívijská ústava neumožňuje, ústavný súd mu však udelil v roku 2017 výnimku.

Výsledky októbrových prezidentských volieb opozícia neuznala a obvinila Moralesa z volebných podvodov. Násilné protesty, ktoré po voľbách nasledovali, si doteraz vyžiadali desať mŕtvych a viac ako 400 zranených. Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil.