Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prezidentské a parlamentné voľby v Bolívii pre pandémiu posunuli

Na snímke prezident Bolívie Evo Morales. Foto: TASR/AP

Bolívia: Prezidentské a parlamentné voľby pre pandémiu posunuli na 18. októbra

La Paz 24. júla (TASR) - Bolívia z dôvodu pandémie nového koronavírusu už druhýkrát presunula parlamentné a prezidentské voľby. Tentoraz sa majú uskutočniť 18. októbra, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Bolívijčania si nového prezidenta a parlament mali pôvodne voliť 3. mája, ale tento dátum sa neskôr pre globálnu pandémiu posunul na 6. septembra.

Podľa Salvadora Romera, ktorý predsedá národnému volebnému súdu v Bolívii, rozhodnutie o opätovnom odložení volieb prišlo po tom, ako odborníci varovali, že koncom augusta alebo začiatkom septembra očakávajú v Bolívii vrchol epidémie.

Predchádzajúci prezident Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe. To mu síce bolívijská ústava neumožňovala, ale ústavný súd mu v roku 2017 udelil výnimku.

Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

Morales 10. novembra 2019 po troch týždňoch demonštrácií odstúpil. Jeanine Áňezová sa 12. novembra ako vtedajšia podpredsedníčka Senátu vyhlásila za dočasnú prezidentku republiky.

Bolívia doteraz zaznamenala vyše 64.000 prípadov COVID-19 a doposiaľ tam ochoreniu podľahlo viac ako 2300 ľudí.