Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Úrady zadržali už druhého bývalého ministra Moralesovej vlády

Bolívijský exprezident Evo Morales máva počas vystupovania z lietadala na letisku v Mexiku v utorok 12. novembra 2019. Morales pricestoval v utorok letecky z vlasti do Mexika, kde dostane politický azyl. Bolíviu opustil dva dni po svojom odstúpení z úradu. K demisii ho donútili silnejúce protesty Bolívijčanov proti jeho už štvrtému zvoleniu vo voľbách, poznačených podvodmi a manipuláciou. Foto: TASR/AP

Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

La Paz 21. februára (TASR) - Bolívijské úrady zadržali v piatok bývalého ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Césara Cocarica, ktorý je podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Cocarico zastával post ministra počas obdobia, keď bol prezidentom Evo Morales, ktorý vlani v novembri po hromadných protestoch vyvolaných spornými októbrovými prezidentskými voľbami odstúpil a opustil krajinu.

K jeho zatknutiu došlo po tom, ako vo štvrtok bolívijská ústredná volebná komisia diskvalifikovala Moralesa z účasti na májových voľbách do Senátu s tým, že nespĺňa podmienku pobytu v krajine, keďže v súčasnosti žije v Argentíne.

Cocarico, bývalý guvernér mesta La Paz, je už v poradí druhým Moralesovým ministrom, ktorého zatkli bolívijské úrady. V januári išlo o bývalého ministra vnútra Carlosa Romera, ktorý je podozrivý z korupcie.

Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe. To mu síce bolívijská ústava neumožňovala, ale ústavný súd mu v roku 2017 udelil výnimku.

Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

Morales 10. novembra po troch týždňoch demonštrácií odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

Bolívijčania si zvolia nového prezidenta a parlament 3. mája.