Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bolsonaro súhlasí so zahraničnou pomocou na boj s požiarmi v Amazónii

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Krajiny G7 si na víkendovom summite dali záväzok venovať 20 miliónov dolárov na boj s požiarmi v Amazónii.

Brazília 28. augusta (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je ochotný prijať ponúkanú zahraničnú pomoc na boj s požiarmi, ktoré niečia rozsiahle plochy amazonského dažďového pralesa. Urobí tak však len za predpokladu, že kontrolu nad finančnými prostriedkami bude mať priamo Brazília. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie hovorcu brazílskeho prezidenta o tom informovala agentúra AFP.

"Brazílska vláda a brazílsky prezident sú otvorení zahraničnej finančnej pomoci od organizácií, ako aj štátov," vyhlásil Bolsonarov hovorca Otávio Rego Barros bez toho, aby priamo spomenul nedávnu ponuku od skupiny G7. Dodal však ďalej, že je nutné, aby sa tieto prostriedky "po vstupe do Brazílie dostali pod kontrolu brazílskeho ľudu".

Toto vyhlásenie podľa AFP ukazuje na to, že Bolsonaro sa vzdal svojej skoršej požiadavky, aby francúzsky prezident Emmanuel Macron odvolal svoje údajné "urážky" na jeho osobu, inak ponuku finančnej pomoci od G7 neprijme.

Krajiny G7 si na víkendovom summite dali záväzok venovať 20 miliónov dolárov na boj s požiarmi v Amazónii.

Napätie medzi Francúzskom a Brazíliou sa vystupňovalo po tom, čo Macron nedávno na Twitteri napísal, že požiare v povodí rieky Amazon sú už medzinárodnou krízou a mali by byť aj hlavnou prioritou na summite G7 vo francúzskom letovisku Biarritz. Bolsonaro zareagoval kritikou Macrona, ktorý má podľa neho "myslenie kolonialistu".

Poradca brazílskeho prezidenta Onyx Lorenzoni následne Macronovi odkázal, aby sa staral "o svoju krajinu a svoje kolónie".

Bolsonaro zároveň v utorok povedal, že Macron ho nazval klamárom. Francúzskeho prezidenta tiež obvinil zo spochybňovania suverenity Brazílie, ktorej sa mal podľa jeho slov dopustiť v súvislosti s otázkou riešenia zmienených požiarov, píše agentúra AP. Dodáva, že samotný Macron zase spochybnil Bolsonarovu dôveryhodnosť a záväzok na ochranu biodiverzity.

Lídri G7 na summite v Biarritzi cez víkend prisľúbili deviatim krajinám postihnutým požiarmi v amazonskom pralese 20 miliónov dolárov. Macron vtedy zdôraznil, že ide o prejav priateľstva, nie "agresivity".