Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bolsonaro uprednostnil kaderníka pred francúzskym šéfom diplomacie

Na archívnej snímke Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Francúzska ambasáda v Brazílii sa k ignorácii francúzskeho ministra brazílskym prezidentom odmietla vyjadriť.

Rio de Janeiro 1. augusta (TASR) - Rozhodnutie brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara ísť sa dať ostrihať ku kaderníkovi namiesto stretnutia s francúzskym ministrom zahraničných vecí Jeanom-Yvesom Le Drianom spôsobilo na strane Paríža "skutočné podráždenie". Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Bolsonaro zrušil v pondelok v brazílskom hlavnom meste svoje stretnutie so šéfom francúzskej diplomacie "pre iné záležitosti", povedal pôvodne novinárom Bolsonarov hovorca.

V čase plánovaného rokovania však Bolsonaro na Facebooku vysielal priamy prenos z návštevy u kaderníka.

Ako v stredu s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísali renomované noviny Folha de S. Paulo, táto záležitosť môže mať vážne dôsledky.

Reakcia ministra Le Driana sa podľa brazílskeho denníka pohybovala od "počiatočnej frustrácie až po skutočné podráždenie".

Francúzska ambasáda v Brazílii sa k ignorácii francúzskeho ministra brazílskym prezidentom odmietla vyjadriť.

Bolsonaro - skeptik pokiaľ ide o životné prostredie a klimatické zmeny - je terčom kritiky európskych krajín ako Francúzsko a Nemecko predovšetkým pre svoju podporu odlesňovania amazonského dažďového pralesa.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v júni upozornil, že Francúzsko ratifikuje dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a juhoamerickým blokom voľného obchodu Mercosur (ktorého súčasťou je aj Brazília) len vtedy, ak Brazília bude rešpektovať svoj záväzok o znížení odlesňovania.