Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bombardéry B-52 Stratofortress preletia v pondelok nad Balkánom

Na snímke bombardér Boeing B-52 Stratofortress amerického vojenského letectva zo základne Barksdale v Louisiane počas pristátia na vojenskej leteckej základni v Sliači 24. augusta 2016. Cez víkend sa zúčastní leteckých dní SIAF 2016, kde bude súčasťou statických ukážok. Foto: TASR/AP

Prelety majú demonštrovať, že Spojené štáty sú oddané úlohe zaisťovať bezpečnosť spojencov a partnerov NATO v juhovýchodnej Európe.

Záhreb 19. augusta (TASR) - Dva strategické bombardéry B-52 Stratofortress amerických vzdušných síl majú v pondelok 22. augusta naplánované nízke prelety nad Balkánom vrátane chorvátskeho letoviska Dubrovník. Informáciu priniesla tlačová agentúra HINA.

Prelety majú demonštrovať, že Spojené štáty sú oddané úlohe zaisťovať bezpečnosť spojencov a partnerov NATO v juhovýchodnej Európe, uviedlo americké veľvyslanectvo v Chorvátsku v tlačovom vyhlásení.

Bombardéry preletia nad budovou vlády v Skopje v Severnom Macedónsku, nad Skanderbegovým námestím v albánskej Tirane a nad pobrežím Čiernej Hory. Oba stroje majú podľa plánu preletieť nad pevnosťou Lovrijenac v chorvátskom Dubrovníku medzi 15.10 h a 15.20 h. V prípade nepriaznivého počasia môžu byť lety zrušené.

Stroje Stratofortress, konkrétne variant B-52H, sú základom americkej letky strategických bombardérov už vyše 60 rokov. Lietadlo je 48,5 metra dlhé, s rozpätím krídel 56,4 metra a bez nákladu váži približne 83 ton, maximálna vzletová hmotnosť je 219 ton. Dokáže letieť až vo výške 15.000 metrov a posádka má päť členov, uviedla HINA.