Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bombovú nálož, ktorá vybuchla v Istanbule, aktivovala zrejme žena

Na archívnej snímke Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za čin sa zatiaľ nikto neprihlásil, uviedli viaceré turecké médiá.

Istanbul 13. novembra (TASR) - Výbuch, pri ktorom v nedeľu v tureckom meste Istanbul zahynulo najmenej šesť ľudí, je kvalifikovaný ako teroristický útok, uviedol turecký viceprezident Fuat Oktay. Pripustil, že osobou, ktorá aktivovala výbušninu, mohla byť žena.

K explózii došlo okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej obchodnej ulici Istiklal v blízkosti námestia Taksim. Okrem obetí na životoch si vyžiadala aj 81 zranených.

Ako informovala televízia CNN, verziu, že ide o teroristický útok, označil za veľmi pravdepodobnú aj prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý avizoval prísne tresty pre všetkých páchateľov či ich komplicov.

K zodpovednosti za čin sa zatiaľ nikto neprihlásil, uviedli viaceré turecké médiá.

V prípade sa už začalo vyšetrovanie. Vedie ho istanbulská prokuratúra.

Medzičasom mestský trestný súd vydal zákaz vysielania všetkých vizuálnych a zvukových správ z miesta činu a okolia. Zakázaná je aj ich publikácia na sociálnych sieťach.

Oblasť, kde sa nachádza ulica Istiklal, bola terčom bombových útokov aj v rokoch 2015-2016, keď došlo k útokom nielen v Istanbule, ale aj v Ankare a ďalších tureckých mestách.

Tieto bombové útoky boli väčšinou pripisované džihádistickej organizácii Islamský štát a kurdským militantom postaveným v Turecku mimo zákona. O život vtedy prišlo takmer 500 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia.