Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bombový útok v Kolumbii si vyžiadal najmenej 19 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bombový útok vyvolal znepokojenie kolumbijskej vlády a do oblasti odcestoval úradujúci kolumbijský minister obrany Luis Fernando Navarro Jiménez.

Bogota 27. marca (TASR) - Devätnásť zranených si vyžiadal piatkový bombový útok na západe Kolumbie. Miestne úrady predpokladajú, že za ním stoja odštiepenci z bývalej povstaleckej organizácie FARC.

K výbuchu bombovej nálože uloženej v aute došlo v meste Corinto v provincii Cauca, kde kolumbijské ozbrojené sily zvádzajú boj s povstalcami profitujúcimi z pašovania kokaínu, informovala v sobotu agentúra AP.

Nálož vybuchla neďaleko sídla miestnej samosprávy a väčšinu zo zranených tvoria jej zamestnanci. Starosta sa v tom čase v budove nenachádzal, traja zranení pracovníci sú v kritickom stave.

Bombový útok vyvolal znepokojenie kolumbijskej vlády a do oblasti odcestoval úradujúci kolumbijský minister obrany Luis Fernando Navarro Jiménez. Prezident krajiny Iván Duque prisľúbil, že jeho vláda bude naďalej zvádzať neľútostný boj s terorizmom, "kdekoľvek sa objaví".

Kolumbijská vláda v roku 2016 podpísala historickú mierovú dohodu s ľavicovými vzbúrencami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorá mala prispieť k ukončeniu viac ako polstoročie trvajúceho ozbrojeného konfliktu v krajine.

Bezpečnostná situácia v Kolumbii sa odvtedy zlepšila, ale stále zostáva pomerne krehká. Násilie naďalej pretrváva v niektorých odľahlých vidieckych oblastiach, kde stále operujú odštiepenecké skupiny z FARC, ktoré odmietli pristúpiť na mierovú dohodu.