Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson opustil zámok Balmoral

Na snímke britský premiér Boris Johnson končiaci vo funkcii sa prihovára pred sídlom britského premiéra na Downing Street 10 v Londýne 6. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Johnsona v utorok vo funkcii premiéra vystrieda doterajšia ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá zvíťazila v hlasovaní o nového predsedu Konzervatívnej strany.

Londýn 6. septembra (TASR) - Boris Johnson opustil zámok Balmoral v Škótsku po tom, ako tam v utorok mal podľa očakávaní odovzdať svoju rezignáciu ako premiér do rúk kráľovnej Alžbety II. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľovná Alžbeta II. prijala rezignáciu Borisa Johnsona.

Johnsona v utorok vo funkcii premiéra vystrieda doterajšia ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá zvíťazila v hlasovaní o nového predsedu Konzervatívnej strany. Výsledky straníckeho hlasovania oznámili v pondelok.

Na snímke vľavo víťazná kandidátka o post lídra britskej Konzervatívnej strany a súčasná britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová a vpravo za ňou jej protikandidát a bývalý minister financií Rishi Sunak prichádzajú na vyhlásenie výsledkov voľby lídra britskej Konzervatívnej strany v Londýne 5. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Niekdajší starosta Londýna a minister zahraničných vecí Johnson sa premiérom stal v júli 2019, keď vystriedal Theresu Mayovú.

Začiatkom júla tohto roka oznámil, že odstúpi z postu lídra konzervatívcov i premiéra. Tomuto rozhodnutiu predchádzala séria škandálov a silný vnútrostranícky tlak, ktorý vyvrcholil demisiami vládnych činiteľov.

Následne sa začal výber Johnsonovho nástupcu na čele konzervatívcov, ktorý sa zároveň stane aj britským premiérom. Trussová v záverečnom hlasovaní členov Konzervatívnej strany zvíťazila nad bývalým ministrom financií Rishim Sunakom.

Utorňajšie prijatia odchádzajúceho i nového premiéra u kráľovnej sa konajú po prvýkrát mimo londýnskej rezidencie Alžbety II. v Buckinghamskom paláci, všíma si BBC. Palác minulý týždeň oznámil, že 96-ročná panovníčka pre svoje pretrvávajúce "problémy s mobilitou" prijme nového predsedu vlády v Balmorale v škótskom grófstve Aberdeenshire.