Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson sa stal čestným občanom Kyjeva

Na snímke z 2. marca 2022 Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pri oznamovaní tejto správy povedal, že Boris Johsnon je veľký priateľ Ukrajiny.

Kyjev 24. novembra (TASR) - Bývalému britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi udelili titul čestný občan ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pri oznamovaní tejto správy povedal, že Boris Johsnon je "veľký priateľ Ukrajiny".

"Johnson urobil a som si istý, že bude ďalej robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zaistil, že Británia a svetoví lídri budú Ukrajine poskytovať potrebnú pomoc. Vďaka za podporu! My v Kyjeve znova naňho čakáme, aby sme mu odovzdali toto čestné ocenenie!" vyhlásil Kličko.

Johnson ako britský premiér bol jedným z prvých svetových lídrov, ktorí navštívili Kyjev po spustení ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Do ukrajinskej metropoly prišiel koncom apríla.

Hoci neskôr musel odstúpiť z úradu premiéra, v prejavovaní podpory Ukrajine pokračoval.

Na začiatku tohto týždňa mal Johnson sporné vyjadrenia o ostatných európskych lídroch, ktorí mali podľa neho rozdielne a nejednotné reakcie na začiatok ruskej invázie. V interview pre televíziu CNN vyhlásil, že Nemecko chcelo, aby sa vojna rýchlo ukončila a Ukrajina sa vzdala - čo Berlín poprel, a že Francúzsko vojnu úplne "odmietalo".