Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson sa vzdal funkcie poslanca

Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že parlamentný výbor zverejní správu o Johnsonovi v najbližších týždňoch.

Londýn 9. júna (TASR) – Bývalý britský premiér Boris Johnson v piatok oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne. Oznámili mu totiž, že bude čeliť postihu za zavádzanie parlamentu pri afére známej ako Partygate. TASR o tom informuje podľa agentúry AP a stanice BBC.

Johnson uviedol, že dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Expremiér vyhlásil, že ho úmysel viesť konanie voči nemu prekvapil a zároveň obvinil svojich oponentov, že sa ho snažia vyhnať zo zákonodarného zboru.

Po rezignácii Johnsona sa uskutočnia doplňujúce voľby v obvode na predmestí Londýna, ktorý v Dolnej snemovni zastupoval.

Johnsonovu politickú kariéru charakterizovali škandály a návraty, Konzervatívnu stranu ako líder v roku 2019 doviedol k presvedčivému volebnému víťazstvu. Necelé tri roky na to ho pre množstvo škandálov vlastná strana prinútila odísť z premiérskeho postu.

Aféra Partygate prepukla po zisteniach, že v sídlach vládnych inštitúcií sa v rokoch 2020 a 2021 konali večierky v rozpore s prísnymi opatreniami proti šíreniu covidu. Polícia napokon udelila 126 pokút, z nich jednu Johnsonovi.

Očakáva sa, že parlamentný výbor zverejní správu o Johnsonovi v najbližších týždňoch.