Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson: Vojna na Ukrajine by sa nezačala, keby bol Putin žena

Na snímke vľavo britský premiér Boris Johnson prichádza pózovať na spoločnej fotografii pred slávnostnou večerou v Kráľovskom paláci v Madride 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Johnson tiež vyhlásil, že vplyvné funkcie v každom štáte by malo zastávať viac žien.

Berlín 29. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin by nezačal vojnu na Ukrajine, keby bol žena, povedal britský premiér Boris Johnson. Jeho výrok bol zverejnený v utorok po samite lídrov krajín skupiny G7, ktorý sa konal v Nemecku. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Johnson pre nemeckú stanicu ZDF označil inváziu Ruska na Ukrajine za "šialenú, mačistickú" a dodal: "Keby bol Putin žena, čo evidentne nie je, ale keby bol, podľa môjho názoru by sa nepustil do takej šialenej, mačistickej vojny a násilia, akých sa teraz dopúšťa. Ak chcete dokonalý príklad toxickej maskulinity, tak je to presne to, čo robí (Putin) na Ukrajine."

Johnson tiež vyhlásil, že vplyvné funkcie v každom štáte by malo zastávať viac žien. Zdôraznil aj to, že Západ musí podporovať vojenskú stratégiu Kyjeva, aby mu pomohol zmeniť dynamiku konfliktu a dostal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "do čo najlepšej možnej pozície pri rokovaniach, ak nakoniec nastanú".

"Naozaj chceme poskytnúť Ukrajincom strategickú odolnosť a výdrž," povedal pre ZDF britský premiér po samite siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron medzitým odsúdil raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk a označil to za "nový vojnový zločin". Zaviazal sa, že podpora Kyjeva nezoslabne.