Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Borneová: Násilie na demonštráciách vo Francúzsku je neprijateľné

Demonštranti sa zhromažďujú pri horiacej barikáde počas pokračujúcich protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron v Paríži vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

Počas protestov, v rámci ktorých vyšlo do ulíc podľa vyjadrení francúzskej vlády takmer 1,1 milióna ľudí, zatkli 80 osôb,.

Paríž 23. marca (TASR) - Francúzska premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti počas štvrtkových celoštátnych protestov proti dôchodkovej reforme vlády v krajine za "neprijateľné", informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Demonštrovať a vyjadriť svoj nesúhlas je právo," napísala na sociálnej sieti Twitter. "Násilie a deštrukcia, ktoré sme dnes videli, sú však neprijateľné," dodala.

Polícia v Paríži vo štvrtok použila obušky, slzotvorný plyn a omračujúce granáty, aby rozohnala radikálnych účastníkov protestu proti dôchodkovej reforme presadenej vládou prezidenta Emmanuela Macrona, informovala agentúra Reuters.

Francúzsko vo štvrtok zažilo deviaty deň celoštátnych protestov proti zmenám v dôchodkovom systéme. V Paríži anarchisti rozbíjali výklady obchodov, demolovali pouličný mobiliár a vyrabovali reštauráciu siete s rýchlym občerstvením, však polícia musela použiť slzotvorný plyn aj vo viacerých ďalších mestách vrátane Nantes a Bordeaux na západe krajiny. V meste Rennes na severozápade nasadila proti demonštrantom vodné delo.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že počas potýčok s demonštrantmi po celej krajine utrpelo vo štvrtok zranenia 123 príslušníkov polície.

Počas protestov, v rámci ktorých vyšlo do ulíc podľa vyjadrení francúzskej vlády takmer 1,1 milióna ľudí, zatkli 80 osôb, dodal Darmanin.

Hnev obyvateľov Francúzska vzrástol po tom, čo tamojší prezident Emmanuel Macron v stredu zopakoval, že dôchodková reforma je nevyhnutná, pričom zmeny v dôchodkovom systéme podľa neho musia "vstúpiť do platnosti do konca roka". Macron tiež vyhlásil, že je pripravený akceptovať aj fakt, že pre dôchodkovú reformu stratí popularitu.