Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Borrell a Lenarčič: EÚ je pripravená Ukrajine ihneď pomôcť

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Útokom na priehradu sa odhaľuje nový rozmer ruských zverstiev, ktorý môže predstavovať porušenie medzinárodného práva, najmä humanitárneho.

Brusel 6. júna (TASR) - Ruské útoky na ukrajinskú kritickú civilnú infraštruktúru dosiahli v utorok nový vrchol zničením Kachovskej priehrady a vodnej elektrárne. Európska únia tento útok dôrazne odsudzuje, uviedli v spoločnom vyhlásené šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Útokom na priehradu sa "odhaľuje nový rozmer ruských zverstiev", ktorý môže predstavovať porušenie medzinárodného práva, najmä humanitárneho.

Záplavy v povodí rieky Dneper ohrozujú životy státisícov civilistov v približne 80 obciach vrátane mesta Cherson, čo výrazne zhoršuje už aj tak zúfalú humanitárnu situáciu v tejto oblasti, upozornili predstavitelia EK.

"Pokles hladiny vody v priehrade môže mať tiež vplyv na Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čerpá z priehrady vodu na chladenie reaktorov," upozornili Borrell a Lenarčič.

Takéto konanie je "nezodpovedné a neakceptovateľné" a podľa nich týmto "zúfalým činom" Rusko pokračuje v bezohľadnom ohrozovaní riadneho fungovanie bezpečnostných systémov ZAES a koná v jasnom rozpore s rezolúciami Rady guvernérov a Generálnej konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ako aj s piatimi zásadami generálneho riaditeľa MAAE na zaistenie jadrovej bezpečnosti a ochrany v elektrárni.

EÚ ukrajinským orgánom ponúkla okamžitú pomoc v prípade potreby. Ukrajina môže požiadať o pomoc v rámci mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (UCPM).

"Sme pripravení riešiť akékoľvek bezprostredné potreby, vrátane poskytnutia potravín a pitnej vody," odkázali Borrell a Lenarčič.

Útoky na kritickú civilnú infraštruktúru môžu byť zaradené medzi vojnové zločiny a EÚ je odhodlaná zabezpečiť, aby v súlade s medzinárodným právom bola vyvodená zodpovednosť voči všetkým páchateľom vojnových zločinov a iných obzvlášť závažných zločinov.