Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Borrell a Várhelyi navštívia Moldavsko a vyjadria mu plnú podporu EÚ

Na snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Predstavitelia exekutívy EÚ navštívia aj utečenecké centrum, ktoré hostí ukrajinských utečencov prichádzajúcich do Moldavska zo strachu pred vojnovými udalosťami na Ukrajine.

Brusel 1. marca (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Oliver Várhelyi navštívia v dňoch 2. a 3. marca Moldavsko. Z Bruselu o tom informuje spravodajca TASR.

Európska komisia (EK) v utorok spresnila, že Borrell a Várhelyi chcú v Kišiňove zdôrazniť plnú podporu Európskej únie Moldavsku, ktoré pociťuje dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu.

Borrell a Várhelyi majú na programe stretnutie s proreformnou a prozápadne orientovanou moldavskou prezidentkou Maiou Sandovou, predsedníčkou vlády Nataliou Gavriliţovou, ako aj s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskej integrácie Nicom Popescom.
Olivér Várhelyi, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Predstavitelia exekutívy EÚ navštívia aj utečenecké centrum, ktoré hostí ukrajinských utečencov prichádzajúcich do Moldavska zo strachu pred vojnovými udalosťami na Ukrajine.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa na území Moldavska nachádza vyše 36.000 ukrajinských utečencov a moldavská vláda už aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany.

Návšteva Borrella a Várhelyiho v Moldavsku sa koná v čase, keď Ukrajina, čeliaca mohutnej invázii ruských síl, vyzvala EÚ o prioritné udelenie štatútu kandidátskej krajiny. Moldavsko je vojensky neutrálne, ale netají sa záujmom o vstup do EÚ.

spravodajca TASR Jaromír Novak