Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Borrell a Zelenskyj:Ostreľovanie Charkova je porušením vojnového práva

Na snímke vrak auta pred zničenou budovou radnice v utorok 1. marca 2022 v ukrajinskom Charkove. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa vyjadril ostrejšie a ruské útoky na mesto Charkov označil za vojnový zločin a terorizmus.

Kyjev/Brusel 1. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell odsúdili v utorok ruské ostreľovanie civilnej infraštruktúry na Ukrajine. TASR o tom informovala na základ správy agentúry AFP.

"Včerajšie ostreľovanie civilnej infraštruktúry v Charkove porušuje vojnové právo. EÚ v týchto dramatických chvíľach stojí neochvejne na strane Ukrajiny," povedal Josep Borrell po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa vyjadril ostrejšie a ruské útoky na mesto Charkov označil za vojnový zločin a terorizmus.

Na snímke hasiči prehľadávajú budovu zničenej radnice v utorok 1. marca 2022 v ukrajinskom Charkove.
Foto: TASR/AP


"Útok na Charkov je vojnový zločin. Zo strany Ruska ide o štátom páchaný terorizmus," povedal Zelenskyj vo videopríhovore. V šiesty deň ruskej invázie je kľúčovou prioritou Ukrajiny "dnešná obrana hlavného mesta (Kyjev)," dodal. "(Ruskí vojaci) postupujú k hlavnému mestu rovnakým spôsobom ako na Charkov," zdôraznil.

Satelitné snímky ukazujú, ako sa smerom ku Kyjevu presúva zo severu krajiny približne 64 kilometrov dlhý ruský vojenský konvoj, informovala agentúra Reuters.

Táto satelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje vojenský konvoj severozápadne od Invankiv na Ukrajine v pondelok 28. februára 2022.
Foto: TASR/AP


V centre Charkova došlo v utorok k ruskému raketovému útoku, ktorého terčom sa stala budova miestnej samosprávy na tamojšom Námestí slobody, informoval miestne médiá. Záchranári následne hlásili, že našli mŕtvych aj zranených ľudí, ich presný počet však neuviedli.

Charkov zasiahli raketové útoky ruskej armády už v pondelok; tie si vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničených bolo 87 obytných budov.