Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Borrell: EÚ bude reagovať na ruskú agresiu voči Ukrajine

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pevne podporujeme územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a potrebu dodržiavať medzinárodné právo, pravidlá a zásady, zdôraznil Borrell.

Brusel/Kyjev 4. januára (TASR) - Európska únia bude reagovať "rozhodne", ak sa Rusko dopustí ďalšej agresie voči Ukrajine. V rozhovore pre poľskú agentúru PAP to uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell pred utorňajšou návštevou Ukrajiny.

"Ak chce Rusko skutočne diskutovať o bezpečnostnej architektúre Európy, EÚ nemôže byť pri takýchto rokovaniach neutrálnym divákom. Spoločnú zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku budujeme práve na tento účel," povedal Borrell.

Na otázku PAP súvisiacu s prípadnou ďalšou finančnou pomocou Kyjevu Borrell povedal, že Únia od roku 2014 poskytla Ukrajine "bezprecedentnú podporu" presahujúcu 17 miliárd eur.

"EÚ je najbližším partnerom Ukrajiny. Pevne podporujeme územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a potrebu dodržiavať medzinárodné právo, pravidlá a zásady," zdôraznil Borrell.

Šéf únijnej diplomacie chce počas návštevy Ukrajiny odovzdať Kyjevu posolstvo o silnej európskej podpore. V spoločnosti ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu navštívi Borrell takzvanú kontaktnú líniu v Donbase na východe Ukrajiny, kde ukrajinské ozbrojené sily čelia separatistom podporovaným Ruskom. Z Donbasu Borrell odcestuje do Kyjeva na ďalšie rokovania s ukrajinskými predstaviteľmi. Návštevu ukončí vo štvrtok.