Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Borrell: EÚ odsudzuje zverstvá v Buči a iných ukrajinských mestách

Na snímke mŕtve telo muža so zviazanými rukami za chrbtom leží na zemi počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Za tieto činy sú podľa šéfa európskej diplomacie zodpovedné ruské úrady, lebo boli spáchané v čase, keď ruské vojská mali účinnú kontrolu nad oblasťou.

Brusel 4. apríla (TASR) - Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje údajné zverstvá spáchané ruskými ozbrojenými silami vo viacerých ukrajinských mestách, ktoré boli oslobodené. Spravodajca TASR o tom informuje na základe oficiálneho vyjadrenia šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

Borrell zdôraznil, že "strašidelné obrázky" svedčiace o veľkom počte civilných úmrtí a obetí, ako aj o ničení civilnej infraštruktúry ukazujú "pravú tvár brutálnej útočnej vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine a jej ľudu".

"Masakry v meste Buča a ďalších ukrajinských mestách budú zapísané do zoznamu zverstiev spáchaných na európskej pôde," upozornil Borrell.

Na snímke obyvatelia stoja pred masovým hrobom počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP


Za tieto činy sú podľa Borrella zodpovedné ruské úrady, lebo boli spáchané v čase, keď ruské vojská mali účinnú kontrolu nad oblasťou.

"Páchatelia vojnových zločinov a iných závažných porušení, ako aj zodpovední vládni predstavitelia a vojenskí velitelia, budú braní na zodpovednosť. Európska únia podporuje všetky opatrenia na vyvedenie zodpovednosti za porušovanie ľudských práv a porušovanie medzinárodného humanitárneho práva na Ukrajine zo strany ruských ozbrojených síl," odkázal šéf európskej diplomacie.

Na snímke masový hrob počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022 v ukrajinskom meste Buča.
Foto: TASR/AP


Borrell spresnil, že EÚ v plnej miere podporuje vyšetrovanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré začal prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC), ako aj prácu vyšetrovacej komisie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Únia zároveň pomáha ukrajinskému generálnemu prokurátorovi a občianskej spoločnosti pri zhromažďovaní a uchovávaní dôkazov o vojnových zločinoch.

"EÚ aj naďalej pevne podporuje Ukrajinu a naliehavo pokračuje v práci na ďalších sankciách proti Rusku. Prezident (Vladimir) Putin musí túto vojnu okamžite a bezpodmienečne zastaviť," uviedol Borrell v závere svojho vyhlásenia.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)