Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Borrell prisľúbil dodatočnú pomoc Libanonu na očkovaciu kampaň

Na archívnej snímke z 22. februára 2021 šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

EÚ zostáva popredným aktérom v úsilí o pomoc pre Libanon. Od augusta 2020 zmobilizovala finančnú podporu vo výške 170 miliónov eur.

Brusel 4. augusta (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa v stredu zúčastnil na videokonferencii na podporu Libanonu, ktorú zorganizovali francúzsky prezident Emmanuel Macron a zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina Mohammedová.

Borrell na podujatí, na ktorom vystupoval v mene predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela, prisľúbil dodatočné humanitárne financovanie EÚ vo výške 5,5 milióna eur, ktoré je určené na pomoc Libanonu v boji proti pandémii ochorenia COVID-19.

Podujatie s názvom Konferencia na podporu libanonského ľudu bolo pripravené rok po smrtiacom výbuchu v bejrútskom prístave (4. 8. 2020), ktorý zanechal viac ako 200 mŕtvych, tisíce zranených a rozsiahle škody na domácnostiach a podnikoch.

Konferencia je podľa Európskej komisie príležitosťou opätovne potvrdiť podporu EÚ pre Libanon a solidaritu s libanonským ľudom, ktorý aj po roku čelí následkom výbuchu. Borrell v oficiálnom vyhlásení pripomenul, že Únia pomáhala rýchlo poskytnúť potrebnú pomoc pri riešení bezprostredných potrieb a následkov výbuchu, ako aj pri podpore obnovy krajiny. "Rok po tejto tragickej udalosti rodiny obetí a libanonský ľud stále čakajú na odpovede. EÚ opäť vyzýva libanonské orgány, aby bez ďalšieho zdržania poskytli výsledky prebiehajúceho vyšetrovania príčin výbuchu," uviedol v správe pre médiá.

Podľa jeho slov EÚ povzbudzuje libanonských politických lídrov, aby využili túto príležitosť, získali dôveru libanonského ľudu, odstránili pretrvávajúce rozdiely a čo najrýchlejšie zostavili vládu so silným mandátom na riešenie súčasnej hospodárskej, finančnej a sociálnej krízy, zavedenie reforiem a aby krajinu pripravili na parlamentné voľby v roku 2022.

EÚ zostáva popredným aktérom v úsilí o pomoc pre Libanon. Od augusta 2020 zmobilizovala finančnú podporu vo výške 170 miliónov eur na naplnenie bezprostredných potrieb a riešenie následkov výbuchu.

Nová finančná pomoc EÚ je primárne určená na očkovaciu kampaň v Libanone s cieľom zaočkovať v najbližších mesiacoch čo najväčšie množstvo ľudí a vyhnúť sa šíreniu epidémie. Zároveň EÚ pomôže riešiť základné kritické zdravotné potreby vrátane duševnej a psychosociálnej podpory súvisiacej s pandémiou koronavírusu.

spravodajca TASR Jaromír Novak