Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Borrell: JAR by mala presvedčiť Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Borrell dodal, že EÚ považuje JAR za dôležitého partnera v medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách.

Pretória 27. januára (TASR) - Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril nádej, že Juhoafrická republika (JAR) využije svoje dobré vzťahy s Ruskom, aby ho presvedčila, nech ukončí vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"EÚ nežiada Juhoafrickú republiku, aby si vybrala strany, iba žiada krajiny na celom svete, aby sa pripojili k Charte OSN," povedal Borrell na brífingu v meste Pretória po boku ministerky zahraničných vecí JAR Naledi Pandorovej.

Borrell dodal, že EÚ považuje JAR za dôležitého partnera v medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách. Podľa Pandorovej to nie je len JAR i ďalšie africké štáty, ktoré musia zohrávať úlohu pri hľadaní mieru.

JAR patrí k 17 africkým štátom, ktoré sa v marci 2022 zdržali pri hlasovaní o rezolúcii OSN odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu, pripomenula agentúra Reuters. JAR minulý týždeň oznámila, že s Ruskom a Čínou vo februári zorganizuje 10-dňové spoločné námorné vojenské cvičenia neďaleko miest Durban a Richards Bay.

S juhoafrickou ministerkou zahraničných vecí v pondelok rokoval aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý je momentálne na turné po afrických štátoch. Pandorová počas rokovania označila Rusko za "hodnotného partnera".