Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Borrell: Je najvyšší čas posilniť spoločnú európsku obranu

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell, archívna snímka. Foto: TASR/AP

EÚ musí podľa Borrella obnoviť dodávky vojenského materiálu pre svoje členské krajiny, ktoré sa znížili v dôsledku poskytovania podpory Ruskom napadnutej Ukrajine.

Brusel 11. októbra (TASR) - Európska únia má najvyšší čas, aby posilnila spoločnú európsku obranu a vybavila svoje členské krajiny novými obrannými prostriedkami. Na Európskej konferencii o bezpečnosti a obrane v Bruseli to v utorok uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje spravodajca TASR.

Borrell vo svojom vystúpení na druhom ročníku konferencie uviedol, že EÚ vlani urobila veľa vyhlásení a prijala veľa záväzkov na posilnenie svojej obranyschopnosti, teraz však "nastal čas prejsť od slov k činom".

Podľa jeho slov sú súčasnosti "v stávke" hodnoty a bezpečnosť EÚ, a preto obranná spolupráca medzi členmi eurobloku "nie je luxusom, ale povinnosťou a "kľúčom k prežitiu".

EÚ musí podľa Borrella obnoviť dodávky vojenského materiálu pre svoje členské krajiny, ktoré sa znížili v dôsledku poskytovania podpory Ruskom napadnutej Ukrajine.

"Našou najnaliehavejšou výzvou je teraz doplniť vybavenie a zásobovanie, aby sme mohli aj naďalej podporovať Ukrajinu, vyplniť medzery v kľúčových oblastiach a posilniť technologickú a priemyselnú základňu obrany," vyhlásil Borrell.

Zdôraznil, že krajiny EÚ musia tieto výzvy v záujme efektivity riešiť spoločne.

Borrell pripomenul, že Únia v marci po dlhých prípravách prijala svoju novú bezpečnostnú a obrannú stratégiu na najbližších 10 rokov, známu ako "Strategický kompas". Zároveň pripustil, že túto stratégiu bude potrebné aktualizovať v reakcii na ničím nevyprovokovanú ruskú agresiu voči Ukrajine, ktorá zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)