Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Borrell: Je nevyhnutné, aby sa chránili slobody Hongkongu

Josep Borrell, archívna foto. Foto: TASR/AP

Hongkonská polícia dnes uviedla, že keď sa tisícky ľudí vybrali do ulíc vyjadriť nesúhlas s novou právnou normou, zatkla najmenej 180 demonštrantov.

Brusel 1. júla (TASR) – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v dnes vyhlásil, že je nevyhnutné, aby sa existujúce práva občanov Hongkongu rešpektovali. Povedal tak v súvislosti s prvými zatknutiami na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý bol uvedený do platnosti v utorok 30. júna. Píše o tom agentúra AFP.

„Európska únia považuje za nevyhnutné, aby boli existujúce práva a slobody Hongkončanov plne chránené," povedal Borrell vo vyhlásení.

Medzi ne patrí „sloboda prejavu, tlače a publikovania, ako aj sloboda združovania, zhromažďovania, sprievodov a demonštrácií", dodáva vyhlásenie.

Hongkonská polícia dnes uviedla, že keď sa tisícky ľudí vybrali do ulíc vyjadriť nesúhlas s novou právnou normou, zatkla najmenej 180 demonštrantov – vrátane siedmich, zatknutých na základe nového zákona o národnej bezpečnosti.

Borrell uviedol, že Brusel „posudzuje dôsledky tohto zákona a v rámci spoločného dialógu s Čínou bude aj naďalej vyjadrovať znepokojenie".

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v máji odmietli možnosť, že by v súvislosti so zákonom uvalili na Čínu sankcie. Tvrdili, že by týmto krokom krízu nevyriešili.

Otázky ohľadom situácie v Hongkongu budú pravdepodobne opäť na programe rokovania počas nasledujúceho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ 13. júla.