Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Borrell kritizoval Nikaraguu za jej kroky voči veľvyslankyni EÚ

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa prihovára počas tlačovej konferencie v sídle OSN v New Yorku 21. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Stredoamerická krajina Nikaragua v stredu (28. septembra) vyhlásila veľvyslankyňu EÚ Bettinu Muscheidtovú za nežiaducu osobu. Muscheidtová krajinu opustila v sobotu.

Brusel 3. októbra (TASR) - Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu kritizoval minulotýždňové rozhodnutia Nikaraguy vyhostiť veľvyslankyňu EÚ a prerušiť diplomatické vzťahy s Holandskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stredoamerická krajina Nikaragua v stredu (28. septembra) vyhlásila veľvyslankyňu EÚ Bettinu Muscheidtovú za nežiaducu osobu. Muscheidtová krajinu opustila v sobotu.

"EÚ hlboko ľutuje a odmieta toto bezdôvodné a jednostranné rozhodnutie," povedal Borrell. Tieto "nepriateľské" kroky podľa jeho slov ovplyvnia bilaterálne vzťahy medzi Nikaraguou a členskými krajinami EÚ a budú viesť k izolácii tejto stredoamerickej krajiny.

Borrell takisto vyjadril ľútosť nad rozhodnutím Nikaraguy prerušiť diplomatické vzťahy s Holandskom a vláde tejto európskej krajiny vyjadril podporu. Nikaragua Holandsko obvinila zo zasahovania do svojich záležitostí a neokoloniálneho správania.

Súčasná kríza v Nikarague musí byť podľa Borrellových slov vyriešená prostredníctvom dialógu medzi vládou a opozíciou.

Požiadavka nikaragujského rezortu diplomacie, aby Muscheidtová opustila krajinu, nasledovala po tom, ako EÚ minulý týždeň požiadala nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu o "obnovenie demokracie". Žiadala tiež prepustenie tamojších politických väzňov a dodržiavanie ľudských práv.

V Nikarague v roku 2018 prepukli masové protesty proti Ortegovi. Policajné zásahy na demonštráciách si vyžiadali viac ako 300 obetí. Počas vlaňajších prezidentských volieb boli tiež zatknutí všetci Ortegovi politickí protivníci.

Ortega (76), bývalý marxistický povstalec, ktorý koncom 70. rokov pomáhal zvrhnúť pravicovú diktatúru, sa vrátil k moci v roku 2007. Vo vlaňajších novembrových voľbách, ktoré sú považované za zmanipulované, si zabezpečil štvrté obdobie vo funkcii.