Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Borrell: Mierové riešenie konfliktu v Líbyi je najvyššou prioritou EÚ

Na archívnej snímke šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Borrell uviedol, že EÚ víta nedávnu dohodu o prímerí a bude aj naďalej podporovať dialóg a politické riešenia v tejto krajine.

Brusel 1. septembra (TASR) - Posilnenie prímeria a obnovenie dialógu medzi konkurenčnými líbyjskými tábormi musí byť "absolútnou prioritou" Európskej únie. Uviedol to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borell počas pracovnej návštevy v Tripolise. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Líbya zostáva najvyššou prioritou Európskej únie," uviedol Borell na svojom účte na Twitteri po skončení rokovaní s lídrom medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty (GNA) Fajízom Sarrádžom a členmi jeho kabinetu. GNA má sídlo v Tripolise.

Borrell dodal, že EÚ víta nedávnu dohodu o prímerí a bude aj naďalej podporovať dialóg a politické riešenia v tejto krajine.

Líbya je v súčasnosti rozdelená medzi dva súperiace tábory: na jednej strane je GNA, ktorá je uznaná OSN aj EÚ a má vojenskú podporu Turecka, pričom východ krajiny kontroluje poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý má podporu Egyptu, Spojených arabských emirátov a Ruska.

Oba konfliktné tábory 22. augusta, každá strana separátne, vyhlásili prímerie a prípravu celonárodných volieb. Doteraz všetky pokusy o vyriešenie líbyjskej krízy zlyhali.

Borrell, ktorý sa vo funkcii šéfa diplomacie EÚ po prvýkrát nachádza na oficiálnej návšteve Líbye, zdôraznil, že oznámenia oboch strán o prímerí a tiež i obnovení politického procesu "vytvárajú novú nádej" pre dosiahnutie mierového riešenia v tejto krajine.