Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Borrell: Nerozumiem ľudom, ktorí kritizujú dodávky zbraní na Ukrajinu

Na archívnej snímke vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borell. Foto: TASR

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie zároveň kritizoval, že EÚ je v mnohých rozhodnutiach odkázaná na jednomyseľnosť členských štátov, cituje DPA.

Brusel 11. mája (TASR) - Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell vehementne obhajoval dodávky zbraní na Ruskom napadnutú Ukrajinu. Pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeinen Zeitung (FAZ) uviedol, že nerozumie ľuďom, ktorí v týchto dodávkach vidia predovšetkým predĺženie vojny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

"Pýtam sa týchto ľudí: To, ako sa táto vojna skončí, nehrá žiadnu rolu? Majú Ukrajinci padnúť na kolená, roztrhaní na kusy Rusmi? To je to, čo chcete?"
uviedol Borrell.

"Vojny končia rokovaním. K rokovaciemu stolu sa však musí prísť z pozície sily, a teraz ide o to, aby sa Ukrajinci do tejto pozície dostali," dodal.

Šéf európskej diplomacie zároveň vylúčil, že by EÚ mohla pri takýchto rokovaniach vystupovať v úlohe sprostredkovateľa. "Rusi to nebudú akceptovať, rovnako ako by sme my v úlohe sprostredkovateľa neakceptovali Rusko," podotkol.

"Turecko tu odvádza celkom dobrú robotu. Má dobré vzťahy na oboch stranách. Najlepšou by bola samozrejme Organizácia Spojených národov," uviedol 75-ročný Borrell.

Zároveň kritizoval, že EÚ je v mnohých rozhodnutiach odkázaná na jednomyseľnosť členských štátov, cituje DPA. "Právo veta fungovalo so šiestimi členmi, ale nie dnes s 27 a nie zajtra s možno 33 krajinami. Je to vždy len ťažšie," upozornil.