Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil najnovšiu mobilizáciu tureckých lodí v Stredomorí

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrel. Foto: TASR/AP

Borrell spresnil, že akékoľvek spory sa musia riešiť v súlade s medzinárodným právom.

Brusel 9. augusta (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu odsúdil "mimoriadne znepokojujúce" pohyby lodí tureckého námorníctva v Stredozemnom mori po tom, ako došlo k podpísaniu námornej dohody medzi Egyptom a Gréckom, uviedla tlačová agentúra AFP.

"Najnovšia námorná mobilizácia vo východnom Stredomorí je mimoriadne znepokojujúca, pretože povedie k zvýšenému antagonizmu a nedôvere," uviedol Borrell v oficiálnom vyhlásení.

Šéf európskej diplomacie dodal, že námorné hranice musia byť určené prostredníctvom dialógu a vyjednávania, a nie jednostranným konaním a mobilizáciou námorných síl.

Borrell spresnil, že akékoľvek spory sa musia riešiť v súlade s medzinárodným právom.

Podľa jeho slov je Európska únia odhodlaná pomáhať pri riešení sporov a nezhôd v oblasti, ktorá má zásadný význam pre bezpečnosť Únie.

"Súčasný postup neslúži ani záujmom EÚ, ani záujmom Turecka. Musíme sa spolu usilovať o bezpečnosť v Stredomorí," odkázal Borrell.

Jeho vyhlásenie nasledovalo po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil obnovenie prieskumných vrtov v spornej oblasti východného Stredomoria. Deň pred tým došlo k podpisu námornej dohody medzi Aténami a Káhirou, ktorú Ankara odsúdila.

Cieľom grécko-egyptskej dohody je vymedziť námorné hranice medzi oboma krajinami -- podľa všetkého ide o priamu odpoveď na podobnú dohodu uzavretú vlani v novembri medzi Tureckom a líbyjskou vládou so sídlom v Tripolise.

Objav rozsiahlych nálezísk plynu vo východnom Stredomorí v posledných vzbudil záujem okolitých pobrežných krajín ako Grécko, Cyprus, Turecko, Egypt a Izrael.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)