Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil násilnosti v Bruseli; polícia zatkla najmenej 70 ľudí

Policajti v konfrontácii s demonštrantmi počas demonštrácie proti pandemickým reštrikciám v súvislosti s očkovaním v Bruseli 23. januára 2022. Foto: TASR/AP

Protesty spoločným úsilím zorganizovalo niekoľko európskych skupín, ktoré nesúhlasia s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 a so zavádzaním prísnych zdravotných opatrení v Belgicku a iných krajinách EÚ.

Brusel 24. januára (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell ostro odsúdil násilnosti a ničenie verejného majetku, ku ktorým došlo v nedeľu poobede počas masívnych protestov v Bruseli. Demonštranti okrem iného poškodili aj exteriér budovy Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), hlavného diplomatického orgánu EÚ.

Borrell na svojom účte na Twitteri zverejnil fotografiu rozbitého okna budovy ESVČ. Násilnosti, ktoré k tomu viedli, odsúdil a poďakoval sa belgickým poriadkovým silám a členom federálnej polície za ich zákrok proti násilným účastníkom demonštrácie.

Protesty v nedeľu spoločným úsilím zorganizovalo niekoľko európskych skupín, ktoré nesúhlasia s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 a so zavádzaním prísnych zdravotných opatrení v Belgicku a iných krajinách EÚ.

Demonštranti mávajú transparentmi a zástavami počas demonštrácie proti pandemickým reštrikciám v súvislosti s očkovaním v Bruseli 23. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Pokojná demonštrácia asi 50.000 ľudí z rôznych krajín Európy v takzvanej "európskej štvrti", kde sídlia inštitúcie EÚ, prerástla do násilností. Demonštranti hádzali na políciu dopravné zátarasy, smetné koše a rôzne iné predmety. Pri potýčkach s poriadkovými silami poškodili fasády viacerých budov, čo políciu prinútilo použiť slzný plyn a vodné delá. Traja policajti a 12 demonštranti boli po násilnostiach prevezení do nemocnice, nikto sa však vážne nezranil.

Násilnosti viedli k zatknutiu najmenej 70 ľudí. Podľa vyjadrenia hovorcu belgickej polície vyšetrovatelia vinia zatknutých z poškodzovania majetku a z útoku na verejného činiteľa.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)