Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil vyhostenie veľvyslankyne EÚ z Venezuely

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell počas medzinárodnej videokonferencie v sídle Európskej rady v Bruseli 30. júna 2020. Foto: TASR/AP

Maduro nariadil portugalskej diplomatke v službách EÚ, aby do 72 hodín opustila krajinu.

Brusel 30. júna (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell odsúdil v utorok vyhostenie veľvyslankyne EÚ vo Venezuele Isabel Brilhantovej Pedrosovej, ktoré nariadil prezident krajiny Nicolás Maduro, a naznačil, že Únia zareaguje recipročným spôsobom.

"Odsudzujeme a odmietame vyhostenie našej veľvyslankyne v Caracase. Prijmeme obvyklé recipročné opatrenia," uviedol Borrell na svojom účte na Twitteri.

Maduro v pondelok nariadil portugalskej diplomatke v službách EÚ, aby do 72 hodín opustila krajinu. Stalo sa tak po tom, ako sa Únia rozhodla uvaliť sankcie na 11 venezuelských vládnych predstaviteľov podporujúcich prezidenta. Sankcie majú podobu zákazu vstupu na územie EÚ či zmrazenie majetku. Na rozšírenom zozname sankcií sa ocitol aj predseda Národného zhromaždenia Luis Parra. Sankcie EÚ sa doteraz vzťahovali na 25 osôb z Madurovho okolia.

Vzťahy medzi EÚ a venezuelským vládnucim režimom sú napäté od roku 2017, keď sa Venezuela stala prvou latinskoamerickou krajinou, na ktorú sa vzťahujú sankcie EÚ vrátane zbrojného embarga.

Vo Venezuele prebieha v súčasnosti mocenský boj medzi vládou a opozíciou. Opozičný líder Juan Guaidó sa 23. januára 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s tým, že chce zosadiť Madura. Následne ho uznalo viac ako 50 krajín sveta vrátane Spojených štátov a väčšiny členských krajín EÚ.

"Len riešenie vyrokované medzi Venezuelčanmi umožní krajine vystúpiť z hlbokej krízy," zhodnotil Borrell situáciu v tejto krajine cez Twitter.