Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil vyjadrenia Lavrova o opatreniach Západu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas prejavu v rámci debaty o úlohe EÚ a bezpečnostnej situácii v Európe po ruskej invázii na Ukrajine na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu 9. marca 2021. Foto: TASR/AP

Vyjadrenia Lavrova podľa neho pošliapávajú pamiatku šiestich miliónov Židov a ďalších obetí, ktoré boli systematicky vyhladzované počas holokaustu.

Brusel 19. januára (TASR) - Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok odsúdil vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý prirovnal kroky Západu voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine k holokaustu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Najnovšie výroky ruského ministra zahraničných vecí Lavrova, ktorý obviňuje ´Západ´ zo snahy o ´konečné riešenie´ pre Rusko, sú úplne nemiestne, neúctivé a pošliapávajú pamiatku šiestich miliónov Židov a ďalších obetí, ktoré boli systematicky vyhladzované počas holokaustu," uviedol vo vyhlásení Borrell.

"Manipulácia ruského režimu s pravdou na ospravedlnenie jeho nezákonnej útočnej vojny proti Ukrajine dosiahla ďalšie neprijateľné a opovrhnutiahodné dno", zdôraznil.

Podľa Borrella "neexistuje žiadna paralela medzi zločinmi nacistického Nemecka a medzinárodnou pomocou Ukrajine" pred neoprávnenou agresiou. "Rusko napadlo suverénnu susednú krajinu, denne tam útočí a zabíja civilistov s cieľom zničiť krajinu a ukrajinský národ," povedal.

"Popieranie, prekrúcanie a bagatelizovanie holokaustu je v rozpore s právom EÚ a jej hodnotami. EÚ sa jednoznačne zaviazala zabezpečiť, že takéto zverstvá sa už nikdy nebudú opakovať," dodal Borrell.

Šéf diplomacie Kremľa prirovnal v stredu kroky USA v súvislosti s vojnou na Ukrajine k činom nacistického diktátora Adolfa Hitlera a francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho.

Lavrov na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve tvrdil, že Washington si podmanil Európu, aby mohol viesť vojnu proti Rusku. Hitler a Napoleon podľa neho kedysi proti Rusku využívali rovnakú taktiku. Západní politici "jasne hovoria, že Rusko musí utrpieť strategickú porážku".

Tvrdil tiež, že USA vedú proti Rusku vojnu prostredníctvom Ukrajiny a ich cieľom je "konečné riešenie ruskej otázky". Tým odkazoval na Hitlerov plán vyvraždenia európskych židov.

Lavrov už viackrát pobúril svojimi výrokmi o Hitlerovi. Vlani v máji vyhlásil, že Adolf Hitler mal "židovskú krv", čo vyvolalo protesty Izraela, pripomenula agentúra Reuters.