Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéf európskej diplomacie oznámil, že EÚ príjme sankcie voči Rusku

Predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Som si istý, že to bude jednohlasné rozhodnutie potrebné pre tieto opatrenia, povedal Borrell.

Paríž 22. februára (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ prijmú v utorok sankcie voči Rusku, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Pôjde o reakciu na pondelkové rozhodnutie Ruska uznať dva separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a pokračujúce rozmiestňovanie ruských vojakov na území Ukrajiny.

"Naša odpoveď bude samozrejme vo forme sankcií, o ktorých rozsahu rozhodnú ministri (zahraničných vecí)... Som si istý, že to bude jednohlasné rozhodnutie potrebné pre tieto opatrenia," povedal Borrell. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku podľa svojich slov očakáva, že ministri rozhodnutie o sankciách prijmú v utorok popoludní.

Lídri Európskej únie v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny – Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR).

Borrell ešte pred Putinovým vyhlásením uviedol, že EÚ je pripravená zareagovať sankciami, ak dôjde zo strany Ruska k uznaniu DĽR a LĽR za nezávislé štáty.