Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Borrell potvrdil, že Putin a Lavrov sú na sankčnom zozname EÚ

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell (vpravo) hovorí s generálnym riaditeľom Vojenského štábu Európskej únie Herveom Blejeanom počas stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

Brusel 25. februára (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell potvrdil, že ministri zahraničných vecí EÚ v piatok pridali ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na sankčný zoznam EÚ pre inváziu Ruska na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prezident Putin a minister zahraničných vecí Lavrov sú na zozname sankcionovaných ľudí spolu so zostávajúcimi členmi Štátnej dumy, ktorí podporujú túto agresiu" Ruska na Ukrajine, povedal Borrell novinárom po stretnutí ministrov EÚ v Bruseli.

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

Tieto cielené opatrenia sú súčasťou rozsiahleho balíka sankcií, ktoré budú mať "masívne následky" pre Rusko a jeho sektory energetiky, financií aj dopravy, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku.

Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území a v piatok ráno vstúpili aj do okrajových štvrtí Kyjeva.