Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Borrell pred summitom: EÚ je jednotnejšia než kedykoľvek predtým

Na snímke zľava český premiér Petr Fiala a šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas summitu EÚ vo Versailles, západne od Paríža 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Putin si myslel, že dobyje Ukrajinu, a zlyhal. Veril, že nás rozdelí, a zlyhal. Veril, že oslabí transatlantické partnerstvo, a zlyhal, uviedol šéf európskej diplomacie.

Versailles 10. marca (TASR) - Členské krajiny Európskej únie sú v súvislosti s vojnou na Ukrajine jednotnejšie ako kedykoľvek predtým, povedal vo štvrtok šéf európskej diplomacie Josep Borrell po príchode na summit lídrov EÚ vo francúzskom Versailles.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin si myslel, že dobyje Ukrajinu, a zlyhal. Veril, že nás rozdelí, a zlyhal. Veril, že oslabí transatlantické partnerstvo, a zlyhal," uviedol Borrell.

"Na tomto summite prehodnotíme Európsku obranu... a prehodnotíme aj energetiku. Musíme sa zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív," povedala po svojom príchode predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Dodala, že pre dosiahnutie tohto cieľa budú potrebné obrovské investície do obnoviteľných zdrojov energie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) víta predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú počas jej príchodu na summit EÚ pred zámkom Versailles, západne od Paríža 10. marca 2022, kde európski lídri budú diskutovať o situácii na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Diskusie európskych lídrov vo Versailles sa podľa nej budú určite týkať aj "Ukrajiny ako súčasti našej európskej rodiny".

Hlavnou témou stretnutia vo Versailles je jednotná reakcia EÚ na pokračujúcu agresiu Ruska voči Ukrajine. Účastníci summitu budú v tejto súvislosti diskutovať aj o posilňovaní európskej bezpečnosti a znižovaní energetickej závislosti od ruského plynu, ropy či uhlia.

Slovenská delegácia na čele s predsedom vlády Eduardom Hegerom priniesla na summit konkrétne návrhy na európsku perspektívu Ukrajiny. Heger pred summitom taktiež vyhlásil, že Európska únia sa musí úplne a čo najskôr odpojiť od ruských energií vrátane jadrového paliva.





(osobitný spravodajca TASR Matúš Zdút)