Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Borrell pred summitom EÚ: Slabý Putin je ešte väčšou hrozbou

Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Borell reagoval na víkendový pokus šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny zvrhnúť ruské vojenské vedenie.

Brusel 29. júna (TASR) - Slabý ruský prezident Vladimir Putin predstavuje ešte väčšiu hrozbu, vyhlásil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Slabší Putin je väčším nebezpečenstvom... Doteraz sme sa pozerali na Rusko ako na hrozbu, pretože malo veľkú silu a silu používalo na Ukrajine. Teraz sa však musíme na Rusko pozerať ako na riziko z dôvodu vnútornej nestability," uviedol Borrell pred summitom lídrov EÚ v Bruseli.

Borell reagoval na víkendový pokus šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny zvrhnúť ruské vojenské vedenie. Vzbura a pochod jeho bojovníkov na Moskvu vyvolali podľa AFP v Rusku najväčšiu politickú krízu za posledné roky.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej budú po vzbure nasledovať ešte "dotrasy" a je preto dôležité znásobiť podporu pre Ukrajinu.

Podľa šéfa NATO Jensa Stoltenberga, ktorý absolvuje vo štvrtok pracovný obed s lídrami EÚ, vzbura v Rusku odhalila "trhliny a rozdiely". Varoval však, že je ešte príliš skoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pred summitom uviedol, že po vzbure vagnerovcov Nemecko netúži po zmene režimu v Rusku. "Našim cieľom nie je zmena vlády, zmena režimu v Rusku," cituje Scholza agentúra DPA. Dodal, že Nemecko nie je súčasťou toho, čo sa deje v Rusku.

Ozbrojená vzbura vagnerovcov však podľa Scholza "opäť ukázala, že je nezodpovedné zverovať vojenskú silu do súkromných rúk".

Litovský prezident Gitanas Nauséda si však nemyslí, že slabší Putin je nebezpečnejší. "Musíme si byť vedomí, že akýkoľvek pohyb v politickom systéme Ruska bude mať následky na našu bezpečnosť. No nesúhlasím s kolegami, ktorí niekedy hovoria, že silný Putin je menej nebezpečný ako slabý. Nesúhlasím s tým," uviedol Nauséda. Zároveň vyzval na "rozhodné" kroky pri konfrontácii Ruska.