Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Borrell: Rokovania s Iránom o jadrovej zmluve boli obnovené

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska začali rozhovory s Teheránom o obnovení jadrovej dohody koncom vlaňajšieho novembra.

Viedeň 13. mája (TASR) - Pozastavené rokovania o iránskej jadrovej zmluve boli opäť obnovené po tom, čo vyjednávač Európskej únie Enrique Mora navštívil Teherán, oznámil v piatok šéf diplomacie eurobloku Josep Borrell. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Rokovania boli prerušené a teraz boli znovu otvorené," povedal Borrell novinárom na stretnutí predstaviteľov členských štátov skupiny G7 v Nemecku. Dodal, že "existuje vyhliadka na dosiahnutie konečnej dohody."

Mora tento týždeň navštívil Teherán, kde absolvoval dva dni rokovaní s iránskym vyjednávačom Alím Bákerím. Katarsky emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání sa medzičasom vo štvrtok stretol s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím, pričom predmetom ich rozhovorov bolo tiež dosiahnutie pokroku v súvislosti s obnovou jadrovej dohody.

Ako priblížil Borrell, hlavným bodom sporu medzi islamskou republikou a Západom boli Iránske revolučné gardy (IRGC). Teherán totiž žiadal, aby USA vyňali IRGC zo svojho sankčného zoznamu teroristických skupín. Táto téma brzdila rokovania zhruba dva mesiace, spresnil Borrell.
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Mora pricestoval do Teheránu s odkazom z Bruselu, že "takto nemôžeme ďalej pokračovať," dodal šéf európskej diplomacie s tým, že reakcia Iránu "bola dostatočne pozitívna."

"Takéto veci sa nedajú vyriešiť zo dňa na deň: avšak stačí iba povedať, že veci boli zablokované – a už sú odblokované," zhrnul Borrell.

Diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska začali rozhovory s Teheránom o obnovení jadrovej dohody koncom vlaňajšieho novembra. Spojené štáty, ktoré od predmetnej dohody jednostranne odstúpili v roku 2018 za vlády vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa, sa na rokovaniach zúčastňujú nepriamo.

V marci boli rokovania vo Viedni prerušené po tom, ako Rusko požiadalo Spojené štáty o garancie, že sankcie uvalené na Moskvu pre inváziu na Ukrajinu nebudú mať vplyv na obchodovanie Ruska s Iránom. Irán následne 25. apríla vyzval mocnosti na stretnutie s cieľom "čo najskoršieho" obnovenia rozhovorov.