Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Borrell: Rusi hodinu pred inváziou kyberneticky napadli sieť Viasat

Josep Borell, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že kybernetický útok spôsobil značné ťažkosti verejným orgánom, podnikom a používateľom na Ukrajine, ako aj zasiahol niekoľko členských štátov EÚ.

Brusel 10. mája (TASR) - Európska únia v utorok obvinila ruské úrady, že 24. februára hodinu pred vojenským vpádom na Ukrajinu vykonali kybernetický útok proti satelitnej sieti spoločnosti Viasat s cieľom pripraviť pôdu pre svoju nevyprovokovanú a neopodstatnenú inváziu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas tlačovej konferencie v Bruseli v tejto súvislosti upozornil, že ide o prvý prípad, keď Únia oficiálne obvinila ruské orgány z vykonania kybernetického útoku.

"Európska únia a jej členské štáty spolu so svojimi medzinárodnými partnermi dôrazne odsudzujú zákernú kybernetickú aktivitu Ruskej federácie proti Ukrajine, ktorá sa zamerala na satelitnú sieť KA-SAT, prevádzkovanú spoločnosťou Viasat," uvádza sa vo vyhlásení 27-člennej EÚ.

V uvedenom dokumente sa píše, že kybernetický útok sa odohral hodinu pred nevyprovokovanou a neopodstatnenou inváziou Ruska na Ukrajinu dňa 24. februára 2022, čím si Rusko uľahčilo vojenskú agresiu. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že kybernetický útok spôsobil značné ťažkosti verejným orgánom, podnikom a používateľom na Ukrajine, ako aj zasiahol niekoľko členských štátov EÚ.

Borrell spresnil, že euroblok doteraz iba tvrdil, že kybernetické útoky prišli z Ruska, ale Únia už má dostatok dôkazov na to, aby tento hekerský útok pripísala ruskému štátu.

"Musíme spolupracovať s Ukrajinou a našimi medzinárodnými partnermi na tom, ako predchádzať takýmto kybernetickým útokom, ktoré určite pripisujeme Ruskej federácii, ako od nich odrádzať a ako na ne reagovať," povedal Borrell. A na svojom účte na Twitteri dodal, že "kybernetické útoky sú neoddeliteľnou súčasťou Putinovej vojny a nezodpovedného správania Ruska v kybernetickom priestore".

Európski operátori už v marci uviedli, že zacielenie kybernetického útoku na amerického satelitného operátora Viasat vyradilo z prevádzky tisíce používateľov internetu v Nemecku, Francúzsku, Maďarsku, Grécku, Taliansku a Poľsku.