Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Borrell: Rusko počas invázie zámerne ničí kultúrne dedičstvo Ukrajiny

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Šéf európskej diplomacie tiež uviedol, že ukrajinská kultúra je dôležitou súčasťou európskeho dedičstva.

Brusel 19. apríla (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell v nedeľu pri príležitosti Svetového dňa kultúrneho dedičstva (#WorldHeritageDay) varoval, že Rusko "zámerne" ničí kultúrne dedičstvo Ukrajiny, k čomu dochádza počas invázie, ktorá sa začala 24. februára. Informuje spravodajca TASR.

Šéf zahraničnej politiky EÚ na túto skutočnosť upozornil na svojom účte na Twitteri.

"Predmety kultúrneho dedičstva sú vo vojne Ruska proti Ukrajine úmyselne ničené," zdôraznil Borrell. A spresnil, že ukrajinská kultúra je "dôležitou súčasťou európskeho dedičstva".

Zároveň ubezpečil, že EÚ "podporuje umelcov, kultúrnych profesionálov a kultúrne organizácie postihnuté vojnou".

Borrell vo svojom posolstve spomenul kampaň Umenie proti vojne (#ArtVsWar), ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o miere ničenia kultúrneho dedičstva, kultúrnych cieľov a iniciatív v dôsledku vojenských konfliktov.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorej šéfom je Borrell, vyhlásila, že na Ukrajine je kultúra zachovávaná "vďaka odvahe statočných ľudí schopných bojovať proti pretrvávajúcim hrozbám jej zničenia". Napríklad mestská samospráva v Kyjeve po vypuknutí vojny nariadila ohradiť hlavné kultúrne pamiatky vrecami s pieskom, aby ich nepoškodilo ruské bombardovanie alebo guľky.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)