Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Borrell v Kyjeve prisľúbil, že EÚ zvýši vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell hovorí počas tlačovej konferencie v Kyjeve 1. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Borrell pricestoval na Ukrajinu v sobotu, pričom najskôr navštívil prístavné mesto Odesa.

Kyjev 1. októbra (TASR) - Európska únia zvýši svoju vojenskú pomoc Ukrajine. Povedal to v nedeľu v Kyjeve šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

Borrell na tlačovej konferencii uviedol, že čeliac "existenčnej hrozbe pre Európu" ukazuje teraz EÚ svojim predkladaným návrhom, že chce zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Vyjadril sa tak po tom, ako sa v Kyjeve prvýkrát osobne stretol s novým ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom, ktorý je vo funkcii od septembra.

"Uvidíme, čo sa stane v USA, ale z našej strany budeme pokračovať v podpore (pre Ukrajinu) a zvyšovať našu pomoc," povedal Borrell v reakcii na otázku týkajúcu sa ďalšej podpory Ukrajiny zo strany Spojených štátov. Obe komory amerického Kongresu totiž v sobotu neskoro večer odhlasovali zákon o dočasnom financovaní americkej vlády týkajúci sa nasledovných 45 dní, v ktorom však takáto pomoc nebola zahrnutá. Schválením kompromisného návrhu sa vyhli zatvoreniu niektorých federálnych inštitúcií.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu Ukrajinu ubezpečil, že s pomocou USA môže napriek tomu naďalej rátať. Viacerí ukrajinskí predstavitelia, a rovnako aj Borrell, medzičasom vyjadrili presvedčenie, že podpora Washingtonu ostane naďalej neochvejná.

"Ukrajinci nasadzujú do boja všetku svojou odvahu a schopnosti," povedal šéf európskej diplomacie. Dodal, že ak EÚ chce, aby boli ešte úspešnejší, musí "im poskytnúť lepšie a väčšie zbrane".

Borrell podľa agentúry DPA tiež povedal, že s Umerovom hovoril o prioritách EÚ v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine a výcviku jej vojakov. "Naša vojenská pomoc už dosiahla sumu 25 miliárd eur," uviedol a dodal, že pomoc EÚ pre Ukrajinu "nezávisí od toho, ako sa bude vojna vyvíjať v najbližších dňoch či týždňoch."

Borrell pricestoval na Ukrajinu v sobotu, pričom najskôr navštívil prístavné mesto Odesa, kde si prezrel historické budovy poškodené a zničené pri ruských útokoch.

V Kyjeve sa v nedeľu okrem Umerova stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Spoločne sa aj s ďalšími predstaviteľmi ukrajinskej vlády a armády zúčastnili na ceremónii, ktorá sa tam konala na počesť padlých vojakov - pri príležitosti Dňa obrancov Ukrajiny.